Požiar historickej budovy v Revúcej dohášajú aj dnes

06.07.2012 Revúca

Revúca 6. júla (TASR) - Škody po požiari historickej budovy Kohút v Revúcej odhadli na 336.000 eur. Oheň vo štvrtok 5. júla zničil strechu, podkrovie a časť priestorov na druhom nadzemnom podlaží. Podľa hovorcu Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Banskej Bystrici Erika Piatera, hasiči boli na mieste aj dnes, aby situáciu monitorovali a dohášali skryté ohniská.
Požiar ohlásili na tiesňovej linke 5. júla o 12.45 h. Na miesto požiaru prišli najskôr šiesti príslušníci Hasičského a záchranného zboru s hasičskou technikou z Hasičskej stanice v Revúcej. Až po príchode na miesto zistili, že požiar je skrytý v strešnej konštrukcii budovy Kohút v centre Revúcej. "Na základe zistených skutočností veliteľ zásahu požiadal o vyslanie ďalších síl a prostriedkov. Postupne bolo na likvidáciu požiaru nasadených 6 cisterien, 3 výškové rebríky a plošiny a ďalšia technika. Oheň likvidovalo 42 hasičov z hasičských staníc v Revúcej, Tornali, Rimavskej Sobote, Hnúšti, Brezne, Banskej Bystrici a Lučenci. Na mieste vzniku požiaru bol zriadený štáb pre jeho zdolávanie," informoval Piater.
Požiar lokalizovali o 19.52 h. Celú noc hasiči vyhľadávali skryté ohniská. V likvidačných prácach pokračujú aj dnes. "Likvidácia požiaru bola náročná pre silné zadymenie. Hasiči preto museli zasahovať v autonómnych dýchacích prístrojoch. Prácu sťažovali aj klimatické podmienky, keďže teplota vzduchu presahovala 30 °C. Požiar bol tiež náročný z hľadiska rozsahu a charakteru. Z uvedených dôvodov museli dvoch hasičov pre nevoľnosť ošetriť v nemocničnom zariadení. Vo večerných hodinách však už pokračovali v práci. Na mieste zásahu boli pre nevoľnosť z vyčerpania ošetrení ďalší štyria hasiči," dodal hovorca KR HaZZ v Banskej Bystrici.
Príčina vzniku požiaru je v štádiu vyšetrovania expertíznou skupinou Ministerstva vnútra SR.
 

Vyberte región